Публикувано на: чт, окт. 5th, 2017

Стара Загора празнува!

На този ден през 1879 година княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на града

5 октомври е официалният празник на Стара Загора. На този ден през 1879 година княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на града след опустошенията от Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения).

Тържественото отбелязване на празника ще започне в 09.00 ч. с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър“.

Час по-късно ще започне ритуалът пред сградата на общинската администрация с вдигане на националния флаг. В 10.10 ч. официалните лица ще поднесат венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“. Тържественият ритуал по връчване на званието Почетен гражданин на Стара Загора и символичния ключ на града на кмета на Млада Загора ще се състои в парк „Пети октомври“ от 10,30 ч.

Там в 11,30 ч. програмата ще продължи със спектакъл „Фолклор от безкрая“ на възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр.Котел.

Поради реконструкцията на централния площад и пешеходната зона тази година тържествата ще бъдат в парк „Пети октомври“.

Източник: stz24.com ;снимка: infoz.bg

Коментари