Публикувано на: вт, окт. 17th, 2017

Безплатно: Изследват жени от ромски произход

Прегледите са в изпълнение на Националния план за действие за периода 2015 – 2020 г. към Националната стратегия за интегриране на ромите 2012 – 2020 г

500 профилактични мамографски изследвания на лица от ромски произход или със затруднен достъп до здравни услуги ще бъдат извършени в Старозагорска област. Целевата група са жени над 35-годишна възраст, които не са бременни и не кърмят, съобщава Stz24.com.

Прегледите са в изпълнение на Националния план за действие за периода 2015 – 2020 г. към Националната стратегия за интегриране на ромите 2012 – 2020 г., приоритет „Здравеопазване“.

В рамките на програмата ще бъдат извършени и 500 гинекологични прегледи с цитонамазка и ехографски преглед на момичета над 16 години.

Специалисти на РЗИ – Стара Загора са извършили разяснителни кампании, за да запознаят ромското население как да подобрят здравната си култура. Проведени са разговори с младите майки за значението на имунизациите за децата, беседи за хранене и отглеждане на децата, обучения.

Запознаване с начините на предпазване от най-разпространените инфекциозни и хронични незаразни болести, както и беседи за вредата от най-разпространените рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, също са част от националната програма.

Профилактичните прегледи ще бъдат проведени съвместно със СНЦ „Свят без граници” в общините Николаево, Гурково и Казанлък.

Коментари